Bullet Journal

Hierbij heb ik een tip voor je die je productiviteit ófwel een enorme boost gaat geven, óf je raakt er net zoals ik, ME-GA door afgeleid. Niet door het systeem overigens, want dat zit echt wel goed in elkaar, maar vooral door de fantastische creaties die gemaakt worden door de Bu-Jo’s, oftewel de Bullet-Journalers. Ja, ik ga zometeen uiteraard wat linkjes geven, maar nu nog niet want dan lezen jullie de rest van dit artikel niet meer… 😜

Wat is een bullet journal?

Een bullet journal is in de basis een notatiesysteem op PAPIER van je afspraken en taken. De taken worden genoteerd aan de hand van bulletpoints, vandaar de naam ‘bullet journal’.

Het mooie van dit systeem is, dat je er geen speciaal notitieblok of agenda voor aan hoeft te schaffen. Het kan in elk schrift, gelinieerd, ruitjespapier, wit, of met kleine puntjes, groot, klein, het maakt niet uit. Het gaat erom wat je zelf het handigst vindt. Het meest wordt echter gewerkt met een notitieboek op A5-formaat, met witte, gestippelde of geruite pagina’s.

Het bijzondere aan deze methode is dus dat je geen pagina’s hoeft te reserveren voor bepaalde overzichten. Je begint gewoon in de huidige maand, ook al is dat december, en werkt van daaruit verder. Alleen de eerste paar pagina’s hebben een vaste bestemming, want die gebruik je gewoonlijk als index.

Verder bevat de methode een aantal veelgebruikte overzichten:

  • De Future Log: een overzicht waarin je op twee pagina’s je afspraken van de komende 6 maanden kunt noteren (of als je wilt op vier pagina’s voor de komende 12 maanden)
  • De Monthly Log: een overzicht waarin je aan de linkerkant alle dagen van de huidige maand van boven naar beneden noteert en aan de rechter kant de taken waar je deze maand aan wilt werken.
  • De Daily’s: Dit is een overzicht dat je elke dag maakt. Je begint met je eerste Daily links bovenaan een pagina, door daar de naam van de dag en de datum van vandaag neer te zetten. Of dat nou een maandag is of een andere dag, dat maakt niet uit. Gisteren is geweest, dus daar hoef je niets meer mee te doen, tenzij je graag nog even wilt noteren wat je gisteren hebt gedaan (alles mag 🙂 ).
    Daaronder zet je de taken die je vandaag wilt of moet doen en je afspraken. Voor taken gebruik je een dichte bullet, voor afspraken een open bullet.

Dit zijn de basics. In het onderstaande filmpje legt Ryder Carroll, de bedenker van dit systeem het heel duidelijk uit. Het ziet er misschien wat saai uit, maar deze basics zijn wel belangrijk voor je begrip. Straks komt de fun!

Als je meer wilt leren over de basics, kijk dan op de ‘Get Started’-pagina van bulletjournal.com.

 

Ready for some fun?

Eigenlijk zou ik nu moeten stoppen en je eerst wat laten oefenen met het basissysteem, maar dan bestaat de kans dat je het te saai vindt. Dat vond ik zelf ook toen ik het jaren geleden al eens tegenkwam.

Dus gaan we het wat leuker maken:

Dit was een video van Kara Benz, die onder de naam Boho Berry op YouTube heel veel video’s heeft gepost over de manier waarop zij te werk gaat in haar bullet journal.
Ze heeft verschillende afspeellijsten, waaronder:

Zoals je zult zien als je de YouTube-video’s bekijkt, zijn er nog meer super creatieve bullet journalers, maar ik vind Boho Berry de meest toonaangevende. Zij refereert zelf overigens regelmatig aan Kim Alvarez die onder de naam Tiny Ray of Sunshine publiceert. Haar videokanaal op YouTube is helaas leeg.

Nog meer inspiratie nodig?

Zoek eens op Pinterest op de woorden Bullet Journal

Gebruik ik het zelf?

Nee, ik gebruik het zelf niet, maar vind ik dat het Bullet Journal systeem absoluut genoemd moet worden. Productiviteit is persoonlijk en ik denk dat dit een van de belangrijkste papieren systemen is, die bovendien bij heel veel mensen aanslaat die voorheen hun draai niet echt konden vinden met productiviteitssystemen.

Ik vind het écht heel mooi en als ik nu ook weer tijdens het schrijven naar de verschillende filmpjes kijk dan begint het weer helemaal te kriebelen. Zelf merk ik echter telkens na een paar maanden dat ik het te veel werk vind. En dan ziet het er bij lange na nog niet zo mooi uit als bovenstaande voorbeelden. Bovendien houd ik ervan om een digitaal systeem te hebben dat ik ook op mijn telefoon kan raadplegen.

Met een digitaal systeem kan ik altijd taken toevoegen of bekijken en ik hoef alles maar één keer in te voeren. Bij een papieren systeem ontkom je er denk ik niet aan om dezelfde taak op verschillende lijsten te hebben, zoals je takenlijst bij het maandelijkse overzicht, je lijst voor je wekelijkse overzicht en de taken bij je dagelijkse overzichten. Bij grotere projecten kan ik me ook voorstellen dat ik een pagina zou reserveren voor een projectplan.

Ik ben inmiddels een aardig eind met een opzet waarbij ik Getting Things Done en Bullet Journal combineer. Er zijn diverse voorbeelden van hoe je een papieren GTD-systeem opzet en ik heb het idee dat dit te integreren is met het Bullet Journal systeem.

Op YouTube staan wel een paar video’s waarin over beide methoden wordt gesproken, maar ik heb tot nu toe nog nergens een echt goede combinatie gevonden.

Dat is echter voor een ander moment. Voorlopig denk ik echter dat je je wel zult vermaken met het bullet journal systeem :-).

Bullet Journal
Tags:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *