Een slim begin van het nieuwe jaar

Het is weer zover! Het einde van het jaar is in zicht en we beginnen weer na te denken over hoe we het volgend jaar allemaal ‘anders’ gaan doen. Of ben jij niet van de goede voornemens? Vind je het allemaal maar onzinnig, omdat het meestal toch niet lukt om je goede voornemens waar te maken?

Vorig jaar heb ik al eens een blog over goede voornemens geschreven en wat je kunt doen om wél succesvol te zijn. Dit jaar wil ik daar graag een aantal extra tips aan toevoegen.

Dartbord met pijltjes erop bekeken vanaf de zijkant
Foto via Pixabay

Terugblik

Voordat je vooruitkijkt naar het nieuwe jaar is het namelijk goed om ook even terug te blikken op het afgelopen jaar. Wat heb je allemaal gedaan? Wat was je van plan, wat is er gelukt en wat niet?

Het is absoluut niet de bedoeling om je hiermee een slecht gevoel te geven, voor het geval er veel dingen zijn die niet gelukt zijn. Bedenk wat je ervan geleerd hebt en wat je volgend jaar gaat doen om ervoor te zorgen dat het nu wel gaat lukken. Zie het als een nieuwe kans!

In plaats van je alleen af te vragen wat gelukt is en wat niet, kun je ook de vragen van Michael Hyatt gebruiken. Hij gebruikt deze vragen ook in zijn programma ‘Best Year Ever’.

Een terugblik helpt je om het afgelopen jaar voor jezelf af te sluiten.

Door eerst terug te blikken krijg je ook vaak al ideeën over je nieuwe voornemens. ‘Voornemens’ vind ik trouwens vaak nogal vrijblijvend klinken. Ik heb het liever over ‘doelen’.

Welke doelen?

Waaróver gaan jouw doelen of goede voornemens eigenlijk? Kom je niet verder dan ‘afvallen’, ‘stoppen met roken’ of ‘minder tijd aan mijn werk besteden’?

Denk dan eens na over alle terreinen in je leven waar regelmatig je aandacht naar uitgaat. Bijvoorbeeld: Relaties (partner, familie, vrienden), Gezondheid, Werk, Financiën, Maatschappelijke bijdrage, Persoonlijke ontwikkeling.

  • Definieer je eigen lijstje van belangrijke aandachtsgebieden en stel voor jezelf vast welk cijfer je daarop scoort. Door dit te doen krijg je vanzelf ook ideeën over wát er beter zou kunnen.
  • Bedenk op die manier maximaal 7 tot 10 doelen die je het komende jaar wilt realiseren en schrijf ze stuk voor stuk op.
  • Beschrijf ook voor jezelf waarom je deze doelen zo belangrijk vindt (lees mijn blogpost over goede voornemens van vorig jaar nog eens, met name het laatste stuk). Dit kun je goed gebruiken om gemotiveerd te blijven als het moeilijk wordt.

Een jaar van 12 weken

Een jaar lijkt altijd erg lang en daarom ben je in het begin van het jaar niet zo geneigd om al hele grote stappen te zetten om je doelen te bereiken. Je denkt meestal: “Och, het jaar duurt nog lang.” Maar voordat je het weet staat de zomervakantie alweer voor de deur en begin je alweer te twijfelen of je alles nog gaat doen wat je van plan was.

Daarom is het beter om je doelen te stellen over kortere perioden. Tegenwoordig wordt er veel gewerkt in perioden van 90 dagen of 12 weken. Hier is ook een boek over geschreven, genaamd The 12 Week Year door Brian P. Moran.
Een periode van 12 weken is veel beter te overzien. Je hebt meer het gevoel van urgentie.

Een ander belangrijk voordeel van deze methode vind ik dat er onderscheid wordt gemaakt tussen ‘lead indicators’ en ‘lag indicators’.

Zoals je weet moet je een doel meetbaar maken, bijvoorbeeld: ‘5 kilo afvallen’. Dat noemt de schrijver een ‘lag indicator’, het is een indicatie van het resultaat dat je hebt gehaald.

Daarnaast zijn er echter ook ‘lead indicators’. Daarmee houd je bij hoe vaak je de juiste acties hebt gedaan die uiteindelijk moeten leiden tot het gewenste resultaat. Bijvoorbeeld: 3 keer per week hardlopen, 2 keer per week fitnessen, 6 dagen per week gezond eten. Heb je al die acties (meer dan 85%) steeds netjes uitgevoerd, maar heb je desondanks je resultaat niet gehaald? Dan kun je jezelf een compliment geven voor je harde werk, maar zul je toch iets moeten veranderen aan je acties. Dat kan natuurlijk ook tussentijds en hoeft niet pas na 12 weken.
Maar als blijkt dat je je resultaat niet behaald hebt, omdat je de acties die je bedacht had niet hebt uitgevoerd (< 85%), dan weet je wat je te doen staat!

Doelen geven focus

Ik hoop dat dit je nieuwe ideeën geeft om toch weer nieuwe doelen te zetten voor voor volgend jaar. Hoe lastig het misschien ook is om je doelen echt te realiseren, ze geven je wel de juiste focus. Ze helpen je bij het nemen van allerlei beslissingen, omdat je via je doelen weet waar je prioriteiten liggen.

Als je soms moeite hebt om de juiste beslissing te nemen, denk dan aan hoe jij jezelf in de toekomst ziet. Om dát te kunnen waarmaken, wat moet je nu dan doen?

“We are what we repeatedly do.” ~ Aristoteles

Succes!

Ik ben erg benieuwd naar jouw gewoonten rondom het stellen van doelen en goede voornemens. Stel jij jaarlijks doelen voor jezelf, of misschien zelf vaker? Doe je dat rondom de jaarwisseling of op een ander moment? Schrijf je je doelen op en kijk je er regelmatig naar? Wat werkt en wat werkt niet? Ga je dit jaar een nieuwe aanpak proberen?

Laat het weten door hieronder te reageren.

Tot slot wil ik je hele fijne feestdagen wensen en een gelukkig en gezond nieuwjaar!

 

 

Ontvang tips & updates en de GRATIS minicursus

Schrijf je in voor tips en updates van OrganizeFlow en ontvang de gratis minicursus ‘In 5 stappen naar meer rust in je hoofd en overzicht over je werk en leven’.

Je krijgt dan een stappenplan en een aantal e-mails (verspreid over een kleine twee weken) die je helpen om de stappen echt in praktijk te brengen.

Interesse aanvinken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Een slim begin van het nieuwe jaar

leestijd: 4 min
0